مشاوره سازمانی چیست؟
10 خرداد 1401 1401-03-10 9:52مشاوره سازمانی چیست؟
مشاوره سازمانی چیست؟
مشاوره سازمانی یک مهارت بسیار مهم برای یادگیری است. هنگامیکه شرکت یا سازمان خود را با چالشهای متعددی از جمله بین کارمندان، رؤسا، مالی عمومی و سازمانی میبیند؛ در این صورت مشاور سازمانی فراخوانده میشود تا مداخله کند و به طور موقت کنترل را در دست بگیرد تا هرگونه چالشی که ممکن است شرکت با آن مواجه شود، برطرف نماید. مشاوره توسعه سازمانی به شرکت کمک میکند تا در صورت مواجه شدن با موانع زیادی در مسیر، یک برنامه واضح و دقیق با برنامههای پشتیبان اضافی تهیه کند. در بسیاری از موارد، مشاور واسطهای برای کمک به حل مشکلات و مسائل در نظر میگیرد. مشاوران سازمان از یک فرایند سنتی و از بالابهپایین برای شکلدادن کسبوکار شما استفاده نمیکنند. همچنین از طریق رویکردهای جدید، مدلهای سازمانی و ابزارهایی که قدرت تحول سازمان را در دست رهبر شما قرار میدهد، کسبوکار شما را برای آینده آماده میکنند. بهطورکلی انواع مختلفی از مشاوره وجود دارد که هر نوع آن بهصورت کامل بر روی نوع خاصی از حرفه متمرکز است.
انواع مشاوره سازمانی
در سازمانها انواع خدمات مشاوره با عنوان و کارکردهای مختلف استفاده میشود. مشاورهها براساس نوع کسبوکار در نظر گرفته میشود.
مشاوره مالی
مشکل عمدهای که مردم تمایل دارند با آن دستوپنجه نرم کنند، مدیریت امور مالی است. آنها تمایل دارند که همه چیز را منظم و برنامهریزی شده، نگه دارند. در نهایت با مدیریت مالی خود دچار مشکل میشوند. در این صورت یک مشاور مالی فراخوانده میشود تا چالش ایجاد شده را برطرف کند. مشاوره مالی با تعیین بودجه مشخصی که شرکت باید از آن پیروی کند، شروع میکند. در انجام این کار، مشاور مالی باید بهاندازه کافی مهارت داشته باشد تا بتواند برخی از موارد را متناسب با بودجه تغییر دهد. این موارد میتواند شامل کسر حقوق، تسویهحساب، قطع هزینههای اضافی غیرضروری و غیره باشد. در این صورت اطمینان حاصل میشود که آنها هیچ تعارضی در شرکت ایجاد نمیکنند.
مشاوره استراتژی
این مشاوره حول محور تصمیمگیری و برنامهریزی میچرخد. این مشاور اطمینان حاصل میکند که شرکت تصمیم درستی را در صورت گرفتار شدن با یک انتخاب سخت اتخاذ خواهد کرد. مشاور به تصاویر بزرگتر نگاه کرده و از آنجا، تمام انتخابهایی را که در دسترس است، مطالعه میکند. سپس مزایا و معایب هر انتخاب و اینکه چگونه بر شرکت تأثیر میگذارند را تجزیهوتحلیل میکنند. پس از آن، آنها نتیجهای را که برای هر انتخابی به دست آوردهاند، مقایسه میکنند و سپس مناسبترین گزینه را انتخاب خواهند کرد.
مشاور بازاریابی
اگر در فکر تبدیلشدن به یک مشاور بازاریابی هستید، باید بدانید که حوزهای که در آن مشغول به کار میشوید، حوزه بسیار وسیعی خواهد بود که مسیرهای زیادی برای انتخاب دارند. در این صورت چندین چیز زیر چتر بازاریابی و مشاور بازاریابی میرود. کار شما به تلاش و مهارت زیادی نیاز دارد. اگر مشاور در بازاریابی شرکت مهارت کافی نداشته باشد، مهم نیست که سازمان چقدر خوب باشد؛ بنابراین به جایی نخواهد رسید. یک مشاور بازاریابی اطمینان حاصل میکند که جهان در مورد این چه شرکت میداند. آنها نهتنها باید نقاط قوت آن شرکت را برجسته کنند، بلکه به مردم نشان دهند که چرا باید این کسبوکار جدید را بهجای دیگر شرکتهای معتبرتر انتخاب نمایند. این نوع از مهارتهای متقاعدکننده در همه یافت نمیشود. هنگام کارکردن در این شغل، به اعتمادبهنفس، کاریزما و مهارتهای بین فردی نیاز دارید.
مشاوره سازمانی منابع انسانی
HR مخفف مشاوره منابع انسانی است. چرخش مشاوره منابع انسانی حول محور «انسان» است. این نوع مشاور مهارتهای فردی و اجتماعی فوقالعادهای دارد. این مشاور تضمین میکند که تمام افراد شرکت راضی هستند و هیچ درگیری وجود ندارد. آنها به حل هرگونه تنش بین کارمندان و رؤسا کمک میکنند. آنها هرکدام از کارکنان را توسعه میدهند و اطمینان حاصل میکنند که از پتانسیل کامل خود استفاده خواهند کرد. این کار از طریق ملاقات با آنها برای شناخت شخصیت افراد انجام میشود. همچنین قابلیتهایی برای توسعه نقاط قوت و رفع ضعفها انجام میدهند.
مشاوره حقوقی سازمانی
یکی از مهمترین موارد برای راهاندازی شرکت این است که یک مشاور حقوقی داشته باشید. داشتن مشاور حقوقی این اطمینان را به شما میدهد که هر چیزی که ارائه میکنید هیچ قانونی را زیر پا نمیگذارد و به هیچ فردی تجاوز نمیکند. اگر در نحوه رسیدگی به مسائل حقوقی بهاندازه کافی باهوش نبودید، بهراحتی میتوانید شکایت کنید و به یک درگیری پایانناپذیر که به طور بالقوه میتواند شرکت شما را نابود کند، سوق داده میشود.
اهداف مشاوره سازماني
هدف مشاوره کمک به تغییر رفتار، بهبود کارایی شخصی، حل مشکلات، فراهمکردن سلامت مثبت روانی، کمک به تصمیمگیری درست، دستیابی به معنای زندگی و توسعه روابط متقابل است. ارتقاء رشد، استقلال و تشویق کارکنان به مراقبت از خود، ابراز وجود و رشد توانمندیهای خویش جزء اهداف مشاوره سازمانی محسوب میشود. محققان انتخاب شغل و سازگاری با آن را هدف مشاور میدانند. همچنین آنها هدف مشاوره در سازمانها را ترمیم روابط تیره از طریق مذاکره، برقراری و پیروی میدانند.
خدمات و وظایف مشاور سازمانی شامل چه مواردی است؟
اگر قصد داشته باشید تعاریفی از خدمات و وظایف مشاور سازمانی ارائه دهید، میتوانید تعریف متفاوتی را بیان نمایید که اجماعی از تعاریف موجود به درک بهتر موضوعات کمک خواهد کرد. وظایف مشاوران سازمانی شامل مهارتهای توجهآمیز، تقویت روابط، انعکاس احساس، محتوای ارائه اطلاعات، بررسی زمینههای خانوادگی، فراهمکردن اطلاعات شغلی تفسیر آزمون و پرسشنامه میشود. وظایف مشاوران سازمانی براساس نظریه دانشمند معروف به نام ویس شامل موارد زیر میشود:
بازنگری
به کارکنان کمک کنید تا مرزهای اطراف خود را بهصورت منطقی و شناختی مشاهده کنند. همچنین از زوایای متفاوت به مشکلات نگاه کنند و چالشها را با چشمانداز جدیدی مشاهده نمایند.
تشخیص مشکلات
با علاقه کارکردن با کارکنان میتواند کمک بسیار زیادی در تشخیص مشکلات کند. همراه بودن مشاور در کنار کارکنان برای تشخیص مشکلات از ارزش بسیار بالایی برخوردار است.
مصاحبه
بدون تهدید افراد نظیر کارگر خط تولید یا مدیران ارشد، توانایی مصاحبه را داشته باشد.
بررسی
برای رسیدن به توسعه سازمانی، توانایی درک مسئله، ارزشیابی و گزارش نتایج بسیار ضروری است.
تسلط بر نظریههای رشد شغلی، یکی از اصلیترین وظایف مشاوران سازمان محسوب میشود. مشاوران علاوهبر تسلط بر نظریههای رشد شغلی باید به هماهنگی نظر با وضع کارکنان نیز اهمیت دهند. نقش مشاوران سازمانی میتواند در رابطه با مواردی نظیر برقراری و اطمینان بخشیدن نسبت به شرایط مناسب مشاوره، راهنمایی مدیران در مورد رفتار با کارکنان مشکلدار، جلسات مشاوره با کارمندان، آموزش بهداشت و بهزیستی باشد.
مشاوره توسعه سازمانی روندی مداوم
برای اجرای تغییر تأثیرگذار و مثبت در روش کارکرد یک سازمان، باید مشاوره توسعه سازمانی فرایندی مداوم و ثابت داشته باشد. این اصطلاح زمینهای مطالعاتی و تحقیقاتی دارد و هم در مسئلهای عملی، درک و مدیریت تغییرات منظم سازمانها متمرکز است. تعریف مؤسسه منابع انسانی استرالیا در رابطه با مشاوران توسعه سازمانی اینگونه است:
هرچند نمیتوان بهصورت دقیق واحد آن را تعریف کرد، اما اغلب تمرین افراد و سازمانها رشد مثبت شرکتها را توسعه سازمانی گفته میشود. توسعه سازمانی شیوهای است که با ایجاد تغییرات به شرکتها کمک میکند تا تأثیرگذاری مثبت در بهبود کارکردها و همچنین یکپارچگی سازمانی و ارتقاء آن داشته باشند. هنگامیکه سازمانی با چالشهای عملیاتی روبهرو میشود، پروسههای خود را شروع میکند. با درگیرشدن کارمندان شرکت در این پروسه، این امکان برای شما فراهم میشود که از دیدگاه و زوایای متعدد مسائل را بررسی نمایید.
توسعه سازمانی، اقدامی عملیاتی
توسعه سازمانی، روندی عملیات محور است که با تجزیهوتحلیل دقیق از تمام سازمان شروع و با بهکارگیری راهکارهایی، برای بهبود کارکرد سازمان اقدامات لازم را انجام میدهند. توسعه سازمانی بهمنظور ایجاد قوانین و مقررات جدید و با درنظرگرفتن روش کارکرد رقبا و تکنولوژیهای جدید تغییراتی را خلق میکند تا در محیط پیچیده بازار، شرکت بهترین خروجی را داشته باشد. مشاوران توسعه سازمانی، مدیران و کارمندان را قدرتمند میکنند تا قابلیت فرایندی ثابت برای بهبود کارکردها داشته باشند. توسعه سازمانی کمک میکند شرکتها سریعتر و راحتتر بتوانند تغییرات را اعمال کنند و در این بین سازگاری ایجاد نمایند. در حال حاضر این مسئله نهتنها مزیت، بلکه برای بقاء و دوام شرکتها یک ضرورت محسوب میشود. برای اجراییشدن، کیفیت و سرعت تصمیمگیری توسعه و تمرکز بسیار متفاوت است و با کنترل بیشتر در روش انجام کار از طریق نیروی سازمانی، محیط کاری جدید و فوقالعادهای حاصل میشود.
شرایط جلسات مشاوره چگونه است؟
برای دریافت خدمات مشاوره براساس موضوعات مطرح شده از سمت کاربران میتواند بهصورت تک جلسهای و یا در صورت نیاز بیشتر از یک جلسه باشد. زمان موردنیاز برای جلسات مشاوره متفاوت است. تعداد جلسات براساس مسائل مطرح شده از سمت مشاور برآورده شده و تصمیمگیری در رابطه با مدتزمان پایانی آن بهصورت توافقی به عهده کاربر و مشاوره است. در جلسه ابتدایی مشاوره به بررسی ابعاد موضوعات از سمت مخاطب میپردازد. بهطورکلی بهصورت قراردادی، حداقل تعداد جلسات مشاوره بهصورت پیشفرض برابر با 2 جلسه در نظر گرفته میشود. همچنین انتظار میرود در جلسه ابتدایی اقدام به شناسایی سازمان و مسائل از سمت مشاور شود و بعد از آن باید ساختار حل مسئله و تحلیل آن انجام گیرد.
در این مقاله سعی شد در رابطه با مشاوره سازمانی بحث کنیم. اگر قصد دارید یک شرکت جدید راهاندازی کنید. اگر به توسعه شرکت فعلی خود فکر میکنید، باید بهخاطر داشته باشید که یک مشاور سازمانی کمک بزرگی به شما خواهد کرد. همچنین اگر قصد دارید مشاور شوید. مهم است که قبل از انتخاب نوع مشاورهای که میخواهید، تمام گزینههای خود را بررسی کنید.
برای ارتباط با ما و ثبت نظرات و پیشنهادهای خود میتوانید از روش زیر در تماس باشید.