آموزشگاه : ۰۲۱۲۶۷۰۰۶۸۶
مرکز مشاوره : ۰۲۱۲۶۷۰۰۷۴۸
info@hozour.org
وبلاگ
راهکارهای کاهش استرس چیست

راهکارهای کاهش استرس چیست؟

راهکارهای کاهش استرس ، آموزشگاه حضور نو ، متاسفانه در دنیای مدرن استرس جزو یکی از بزرگترین چالش‌هایی است که تعداد زیادی از افراد با آن مواجه می‌شوند. در جهان امروزی انسان در حصار انواع و اقسام خبرهایی است که متاسفانه اخبار بدش بیشتر از اخبار خوب است و بیشتر با چالش اضطراب و استرس روبرو خواهد شد؛ لذا باید برای مدیریت کردن این استرس اقدامات لازم را انجام دهد. زیرا در غیر این صورت این اضطراب و استرس بر فرد چیره شده و مشکلات زیادی را برای او به وجود می‌آورد. در مقاله امروز ما تصمیم داریم در رابطه با این موضوع صحبت کنیم که راهکارهای کاهش استرس چیست و چه ورزش‌هایی روی کم کردن استرس تاثیر دارد.

راهکارهای کاهش استرس چیست

موثرترین راهکارهای کاهش استرس

برای این که استرستان را کاهش دهید راهکارهای مختلفی را می‌توانید امتحان کنید. در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره خواهیم کرد ، با آموزشگاه حضور نو همراه باشید:

ورزش کنید

یکی از راهکارها جهت کاهش استرس، ورزش کردن است. در واقع روانشناسان معتقدند با ایجاد فعالیت فیزیکی در بدن، استرس ذهنی تا حد زیادی کم می‌شود؛ لذا کسانی که به طور مرتب ورزش می‌کنند، نسبت به کسانی که اهل ورزش نیستند، کمتر دچار استرس می‌شوند. با ورزش کردن هورمون‌های استرس در بدن نظیر هورمون کورتیزول کم می‌شود. همچنین ورزش موجب آزاد شدن اندورفین در بدن شده و روحیه فرد را بهبود می‌دهد. از طرفی ورزش می‌تواند با بهبود کیفیت خواب و افزایش اعتماد به نفس، سلامت ذهنی و روحی فرد را بالا برده و اضطراب و استرس را کم کند.

 یادداشت کردن

جالب است بدانید به گفته روانشناسان یکی از بهترین راهکارهای کاهش استرس، نوشتن افکار است؛ مثلاً فردی که به دلیل موضوعی دچار استرس شده است، اگر بتواند افکار خود را روی کاغذ بنویسد، به طرز عجیبی موفق می‌شود استرس خود را کم کند.

 جویدن آدامس

یکی از ساده‌ترین راهکارهای کاهش استرس، آدامس جویدن است. طبق تحقیقات پژوهشگران، کسانی که آدامس می‌جوند، استرس کمتری داشته و راحت‌تر می‌توانند آرامش ذهن خود را کنترل کنند‌. دلیل علمی این موضوع این است که با جویدن آدامس، جریان خون به مغز افزایش پیدا کرده و اضطراب در کم خواهد شد.

خندیدن را فراموش نکنید

گرچه ممکن است خندیدن هنگام مضطرب بودن کمی سخت به نظر برسد؛ اما باید بدانید که انجام این کار می‌تواند به طور چشمگیری اضطراب و استرس شما را کم کند؛ زیرا خندیدن موجب بهبود سیستم ایمنی و تقویت روحیه می‌گردد. بر اساس نتایج پژوهش محققان افرادی که بیشتر می‌خندند در قیاس با کسانی که کمتر می‌خندند، استرس کمتری را دارند.

 به موسیقی آرامبخش گوش دهید

گوش دادن به یک موسیقی آرامبخش می‌تواند به عنوان یکی از موثرترین راهکارهای کاهش استرس محسوب شود؛ چرا که موسیقی ملایم و آرام، مغز را به آرامش ترغیب کرده و فشار خون را کم می‌کند. در پی این موضوع، هورمون‌های استرس نیز کاهش پیدا می‌کند. موسیقی مورد نظر شما در هر ژانر و سبکی می‌تواند باشد، فقط باید این موسیقی آرامش دهنده باشد.

 با حیوانات خانگی وقت بگذرانید

قطعاً هنگام قرار گرفتن در شرایط استرس‌زا می‌توانید با وقت گذراندن با حیوان خانگیتان، این موضوع را تا حد زیادی کاهش دهید؛ چرا که بر اساس آزمایشات و تحقیقات، هنگامی که انسان‌ها با حیوانات خانگی خود وقت می‌گذرانند، اکسیتوسین در بدنشان ترشح می‌شود که این موضوع موجب بهبود وضعیت روحی آنها می‌گردد.

 مصرف کافئین را کاهش دهید

نوشیدنی‌هایی نظیر چای و قهوه و یا خوراکی‌هایی مثل شکلات، دارای کافئین هستند. برخی از افراد هنگام مصرف این مواد خوراکی احساس می‌کنند مضطرب‌تر شده و یا عصبی می‌شوند. اگر شما نیز جزو کسانی هستید که با همچین مشکلی مواجه می‌شوید، پس توصیه می‌کنیم برای کاهش استرس و اضطراب خود، مصرف کافئین را کم کنید. لازم به ذکر است که مصرف مقدار مناسبی از این ماده برای بدن مفید می‌باشد، اما این میزان در افراد مختلف متفاوت می‌باشد.

 با خانواده و دوستان نزدیک خود وقت بگذرانید

وقت گذراندن با دوستان نزدیک و خانواده باعث می‌شود که هورمون اکسیتوسین در بدن ترشح شود؛ بنابراین به عنوان یکی از راهکارهای کاهش استرس به شمار می‌آید‌. طبق تحقیقات انجام شده خانم‌ها و آقایانی که دوستان کمتری داشته و روابط اجتماعی ضعیف‌تری دارند، بیشتر دچار اضطراب و افسردگی خواهند شد.

 کارهایتان را عقب نیندازید

یکی از مواردی که ممکن است باعث ایجاد استرس در افراد شود، به تعویق انداختن کارهاست. پس سعی کنید این کار را انجام ندهید. حتی اگر احساس می‌کنید آنقدر مشغله دارید که نمی‌توانید به کارهای روزانه خود رسیدگی کنید، بهتر است آنها را اولویت بندی کنید و بر اساس درجه اهمیت آن را انجام دهید.

 نفس عمیق بکشید

هنگام مواجهه با شرایط استرس‌زا علائم فیزیکی نظیر نفس نفس زدن، ضربان قلب شدید و… به وجود می‌آورد. نفس عمیق کشیدن می‌تواند گزینه خوبی برای فعال کردن سیستم عصبی پاراسمپاتیک و در نتیجه کنترل استرس باشد. زمانی که شما یک نفس عمیق می‌کشید، ضربان قلب تان آرام‌تر شده و احساس آرامش بیشتری خواهید داشت.

 استفاده از مکمل‌های غذایی

یکی دیگر از راهکارهای کاهش استرس، بهره‌گیری از مکمل‌های غذایی است. به عنوان مثال اسیدهای چرب امگا ۳ جزو مکمل‌هایی هستند که تا حدی می‌توانند اضطراب را کم کنند. همچنین موادی نظیر سنبل الطیب، چای سبز، گیلاس زمستانی، فرنجمشک( وارنگ بو) و کاوا از جمله مکمل‌های غذایی مفید برای کاهش استرس هستند.

 قدرت نه گفتن داشته باشید

به شما اطمینان می‌دهیم که یکی از راهکارهای قطعی برای پیشگیری از استرس همین مسئله است. اگر احساس می‌کنید در حالتی قرار گرفتید که در حال تحمل موضوعی هستید، سعی کنید خود را از این شرایط رها کنید و همیشه قدرت نه گفتن برای آنچه که زندگیتان را مختل می‌کند را داشته باشید.

چه ورزش‌هایی برای کاهش استرس مفید است؟

اغلب فعالیت‌های بدنی می‌‌توانند جزو راهکارهای کاهش استرس محسوب شوند. محققان معتقدند برای کم کردن استرس فعالیت‌هایی مثل باغبانی و نظافت منزل نیز می‌تواند تاثیر مثبت داشته باشد؛ زیرا فعالیت‌های بدنی موجب ترشح هورمون‌های شادی آور در بدن شده و اضطراب را کم می‌کنند. همچنین ورزش خلق و خو را بهبود می‌بخشد. ورزش‌های نظیر پیاده‌روی، دوچرخه سواری، شنا و یا ورزش‌های گروهی مثل والیبال و بسکتبال که فرد را فعال نگه می‌دارد، موجب کاهش استرس می‌شود. اما دو ورزشی که جزو راهکارهای کاهش استرس می‌باشند عبارت‌اند از:

·        یوگا:

یوگا باعث کاهش تنش‌های ذهنی و جسمی شده و استرس را تا حد زیادی کم می‌کند و موجب افزایش آرامش می‌گردد. با توجه به اینکه یوگا بر پایه تنفس عمیق است و بر تمرینات ذهنی و حرکات جسمی متمرکز می‌باشد، سطح هورمون استرس را در بدن کم کرده و موجب افزایش انرژی، کاهش درد بدن، بهبود خواب و کم شدن اضطراب می‌گردد.

·        مدیتیشن:

مدیتیشن دارای اشکال مختلفی نظیر تصویرسازی، مراقبه، شکرگزاری و… است که فرد در طول انجام مدیتیشن ذهن خود را متمرکز کرده و با نظم کردن ذهن، استرسش کم می‌شود. این ورزش حس صلح امنیت و آرامش را القا می‌کرد و موجب افزایش سلامت عاطفی و روحی بدن می‌گردد.

تغییرات کوچک در سبک زندگی که موجب کاهش استرس می‌گردند:

  •  یک منطقه امن در خانه برای خود ایجاد کنید: سعی کنید همیشه در محیط زندگی خود، منطقه‌ای امن داشته باشید که عاری از هرگونه استرس باشد تا بتوانید در طول شبانه روز در آنجا چند دقیقه‌ای وقت بگذرانید و روی ذهن خود متمرکز شده و استرستان را مدیریت کنید. سعی کنید در این فضا یک صندلی راحت قرار بدهید؛ برای زمانی که دچار استرس و اضطراب می‌شوید و احتیاج به یک جای خلوت دارید.
  •  به اندازه کافی بخوابید: اگرچه بسیاری از افراد هنگام قرار گرفتن در شرایط استرس‌ها با اختلال خواب مواجه می‌شوند؛ اما این را بدانید که برنامه بی‌کیفیت و بی‌نظم خواب نیز موجب افزایش استرس می‌گردد. کیفیت و میزان خواب دریافتی شما روی سطح انرژی عملکرد و خلق و خو و تمرکزتان موثر است؛ بنابراین یکی دیگر از راهکارهای کاهش استرس توجه به ساعات خواب و بیداری است.
  •  در فعالیت‌های خیریه و داوطلبانه شرکت کنید: انجام کارهای مفید برای محیط زندگی و جامعه، احساس رضایت و خوشبختی را در فرد به وجود می‌آورد. همچنین انجام این فعالیت‌ها به فرد این امکان را می‌دهد تا با افراد جدیدی آشنا شده و شبکه ارتباطی خود را گسترش دهد و از این طریق تا حد زیادی می‌تواند استرس خود را کنترل نماید.
  •  زیر نور خورشید قرار بگیرید و در دل طبیعت بروید: یکی دیگر از راهکارهای کاهش استرس انجام فعالیت‌هایی مثل باز کردن پنجره، پیاده‌روی در فضای باز و قرار گرفتن در زیر نور خورشید است؛ چون می‌تواند موجب افزایش نشاط گردد و باعث می‌شود که فرد آرامش بیشتری را داشته باشد.

سخن پایانی

در پاسخ به این سوال که راهکارهای کاهش استرس چیست باید بگوییم که بسیار متنوع‌اند؛ از نوع و مقدار تحرک روزانه گرفته تا تغذیه و سبک زندگی، همه این موارد به نوبه خود می‌توانند روی کاهش استرس تاثیرگذار باشند. این را بدانید که کمک گرفتن از مشاور نیز می‌تواند یک راهکار بسیار مناسب برای کاهش استرس باشد؛ چرا که مشاوران و افراد متخصص، با دانش و آگاهی بیشتری می‌توانند در این زمینه به شما کمک کنند. به طور کلی سعی کنید یک برنامه روزانه داشته باشید و زمانی از روز را فقط به خودتان اختصاص دهید. همچنین تا آنجا که می‌توانید از انجام کارهای بی‌اهمیت حذف کرده و از روابط مسموم خارج شوید و وقت خود را با افراد مثبت بگذرانید. در نهایت نیز از تاثیر ورزش روی کاهش استرس غافل نشوید.

مجتبی عباسی
 
روان درمانگر ، مربی ارشد تعالیم حضور ، مربی رسمی مایندفولنس و MBSR ،mindful coach مدیر عامل « موسسه آموزشی – روانشناختی حضور نو» بنیان گذار بنیاد غیردولتی سپاس لحظه حال

دیدگاه خود را بنویسید

پنج × 1 =